Biografie

De Nederlandse pianist JACK DE BIE was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez.

Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok,  Elzbiéta Szmytka, Wilma Driessen en Ernst-Daniel Smid.   Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland. Ook heeft hij veel ervaring als repetitor en ook als muzikaal leider van koren en ensembles.

Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld.  Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust  en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

 

Jack de Bie is ook een zeer ervaren pianopedagoog. Hij heeft een lespraktijk in Amsterdam. Hij geeft zowel les aan kinderen als ook aan volwassenen, van beginners tot ver gevorderden.